- Port Serial - sau port RS-232. Este utilizat pentru conectarea diferitelor echipamente la unitatile PC.

 In cazul in care PC-ul nu are un astfel de port, este nevoie sa achizitionati in adaptor USB - serial (vezi mai jos)A nu se confunda cu portul VGA (cel marcat in imagine cu X)
- Adaptor USB - serial 

Imagini pentru aten serial usb
- Mufa Ethernet

Imagini pentru mufa ethernet
- mufa USB tip B

Imagini pentru mufa usb tip b

Imagini pentru mufa usb typ b male

- Mufa RJ 11 

Imagini pentru mufa rj11


- Ecran touchscreen rezistiv vs. capacitiv
- Etichete RFID = Radio-frequency identification. Sunt etichete ce contin circuite, ce pot avea diverse forme si dimensiuni, ce se folosesc in retail dar si in alte industrii precum: ferme de animale, fabrici din diverse domenii, depozitare, logistica, etc. Etichetele RFID sunt de doua tipuri: 

     - Pasive. Nu contin baterie; sunt activate de undele radio ale device-ului care le citeste.

     - Active. Contin o mica baterie ce permite detectia (citirea) de la distanta mai mare.


- AMEF = Aparat de marcat electronic fiscal. Sunt denumite astfel generic, pe teritoriul Romaniei, toate aparatele dotate cu memorie fiscala, respectiv case de marcat si imprimante fiscale.


- Sistem POS / Point of Sale = Sistemul format din aparatura si programe, folosit de catre comercianti (magazine, restaurante, fast-food-uri, hoteluri, case de schimb valutar, benzinarii, etc.) pentru efectuarea tranzactiilor. Uneori este numit si “POP” (Point of Purchase) - punct de cumparare, sau “EPOS” (Electronic Point of Sale) - punct de vanzare electronic. Aceste sisteme sunt o generatie noua de case de marcat ce au functionalitati mai avansate.


- POS bancar = terminalul care citeste cardurile bancare facilitand plata cu cardul. Se mai intalneste cu denumirea de “terminal bancar” sau “EPOS”.


- POS All-in-One = Computer construit special pentru a fi folosit la efectuarea tranzactiilor, alcatuit dintr-o singura componenta unitara. Monitorul si celelalte componente ale computerului (hard disk-ul, procesorul, etc.) se afla in aceeasi carcasa. Ultimele modele de “POS-uri All-in-One” sunt dotate cu monitor touch-screen. Un avantaj important al “POS-urilor All-in-One” il reprezinta dotarea cu multiple porturi de comunicatie pentru conectarea la o serie larga de periferice (cititoare coduri de bare, imprimante, etc.).


- Imprimanta fiscala / fiscal printer = imprimanta dotata cu memorie fiscala, ce poate functiona doar comandata de la un PC. Se comercializeaza impreuna cu afisaj pentru client. Uneori, termenul de “imprimanta fiscala” este folosit pentru orice aparat care emite bonuri fiscale, respectiv “imprimante fiscale” si “case de marcat”.


- Afisaj client / customer display = Un dispozitiv sub forma literei “T” pe care sunt afisate pentru client informatii despre tranzactia in curs. De obicei sunt dotate cu doua randuri de text a cate 20 de caractere.


- Fiscalizare = Trecerea unui aparat fiscal (casa de marcat sau imprimanta fiscala) in mod de lucru fiscal, in care se inregistreaza toate tranzactiile in memoria fiscala. Fiscalizarea este un proces ce implica obtinerea unui document de la autoritatile statului, precum si programarea aparatului conform legii de catre un tehnician autorizat.


- Front-office = Partea sistemului de vanzare si gestiune aflata in zona magazinului destinata clientilor. Componente ale “Front-office-lui”: sistem POS, cantar pentru vanzare, aplicatie software ce se instaleaza pe sistemul POS, s.a.


- Back-ofice = Partea sistemului de vanzare si gestiune aflata in zona din spate a magazinului (in zona de birouri si receptie marfa). Componente ale “Back-office-lui”: computer obisnuit, cantar pentru receptia marfii, partea de gestiune a aplicatiei software, terminal de inventariere, imprimanta de etichete, s.a.